Oktoberfest: povestea costumelor prezente la festival

Oktoberfest: povestea costumelor prezente la festival



De ceva timp, tot mai multe festivaluri si petreceri ne aduc o feerie de veselie si zambete tuturor participantilor. Oktoberfest aduce nu doar un consum mare de bere, ci si multe alte activitati si elemente specifice, printre care costumele iconice prezentate atat de barbati, cat si de femei si copii.

Povestea festivalului german Oktoberfest 



Oktoberfest este una dintre cele mai populare sarbatori la nivel mondial, putem spune, si se traduce in “Sarbatoarea lunii octombrie”. Chiar daca multi stiu despre aceasta sarbatoare, nu la fel de multe persoane cunosc semnificatia si povestea din spatele acestui nume cu sonana: Oktoberfest.

Ce a stat in spatele sarbatorii lunii octombrie?

Pe langa demersul comercial, de a stimula oamenii sa consume mai multa bere in aceasta perioada, sarbatoarea vine cu o poveste reala, plina de intrigi si conotatii.

Ideea a pornit de la un subofiter bavarez care a sugerat organizarea unei curse de cai, cu ocazia marelui eveniment nuptial dintre printul Ludovic I al Bavariei cu prințesa Therese von Hildburghausen. Evenimentul lansat in 1810 si denumit, ulterior, de printesa, Oktoberfest avea sa faca, inca de la inceput, multa zarva si sa aiba mult succes. La sfarsitul cursei de cai, subofiterul a propus ca festivitatea sa continue cu o intalnire la masa, unde oamenii aveau sa serveasca bere si alte bauturi alcoolice, de aici si asocierea cu festivalul berii. Festivalul a inceput sa aduca, an de an, diverse jocuri, competitii si concursuri prin care atrageau nu doar localnicii ci si turistii in orasul Munchen.


Legatura costumelor cu festivalul berii

In 1935, la nunta de argint a celor doi, s-a introdus o parada a costumelor populare bavareze. Astfel, festivalul a devenit din ce in ce mai cunoscut si de o mai mare amploare. Primul weekend din luna octombrie aduce o invalmaseala si un flux mare de vizitatori in Munchen si tot mai multi oameni se costumeaza in traditionalele costume.

Costume populare bavareze


Parada costumelor de la Oktoberfeste este cea mai mare din lume, ajungand la un numar de aproximativ 9000 de participanti. Pe langa costumele populare bavareze, la drum pornesc si costume populare italiene, elvetiene, poloneze, norvegiene si austriece. Nebunia culorilor si porturilor din diferite nationalitati si-a mutat traditia in aproape toate tarile din lume, orasele din Romania importand nu doar traditia si semnificatia in sine, ci si costumele de carnaval sau festival.

Daca vrei sa fii in rand cu participantii la festivalul din Germania, iti propunem sa iti iei costumul bavarez si sa sarbatoresti cu zambetul pe buze aceasta sarbatoare.







Comentarii

Postări populare