Cele 8 tipuri de Masti Venetiene | Carnavalul de la Venetia | Partea 1

Cele 8 tipuri de Masti Venetiene | Carnavalul de la Venetia | Partea 1

Există puține dovezi care explică motivul pentru care purtarea unei masti este populara în Veneția. Un cercetător susține că acoperirea chipului în public a fost un semn de protest, în mod unic venețian, la una dintre cele mai rigide ierarhii de clase din istoria Europei.



Prima documentate care menționează utilizarea de măști in Veneția poate fi găsita încă din secolul al 13-lea. Marele Consiliu din Venetia a făcut o lege prin care se intezice aruncarea de ouă stricate. Tot in document se decretează că persoanelor mascate li sa interzis să joace jocuri de noroc.

Tipuri de măști
Mai multe stiluri distincte de masti sunt purtate la Carnavalul de la Veneția. Persoanele cu meserii diferite purtau măști diferite.


Bauta 


Bauta (denumit uneori ca baùtta) este un tip de mască, astăzi adesea puternic aurie si poleita deși inițial era pur si simplu alba, care este proiectata pentru a acoperi confortabil întreaga față; această piesă de un grotesc-tradițional de caracterizată prin includerea unui nas proeminent, o proeminentă “linie de bărbie”. Masca este proiectat pentru a permite utilizatorului să vorbească, să mănânce și să bea fără a fi nevoie să o dea jos elimine, păstrându-si anonimatul. Bauta a fost adesea însoțită de o pelerina roșie sau neagră și un tricorn.



Colombina 


Colombina (de asemenea, cunoscuta si sub numele de Columbine și ca Colombino) este o jumătate de mască, care acoperă doar ochii purtatorului, nas, obraji și superioare. Este adesea foarte decorat cu aur, argint, cristale si pene. Este ținuta cu un baston sau este legata cu panglică ca și cu cele mai multe alte masti venetiene. Masca Colombina este numit după un personaj de din commedia dell’arte: Colombina a fost slujnica și subretă care este adorata in teatrul italian de generații. Se spune ca masca a fost proiectata pentru o actriță care nu a dorit să aibă chipul ei frumos acoperit complet. De fapt, Colombina este în întregime o creație modernă. Nu exista picturi istorice care descriu utilizarea sa pe scenă sau în viața socială.




Medico della peste (Doctor Ciuma)


Medico della Pesta, cu ciocul lung, este una dintre cele mai bizare și ușor de recunoscut măști venețiene, deși nu a început ca masca de carnaval, la toate, ci ca o metodă de a preveni răspândirea bolii. Design-ul frapant provine din secolul al 17-lea de la medicul francez Charles de Lorme care a adoptat masca împreună cu alte măsuri de precauție sanitare in timp ce trata bolnavii de ciuma. Masca este de multe ori de culoare albă, ce are ochii rotunzi, cioc de pasare. Utilizarea sa ca o masca de carnaval este în întregime o convenție modernă, iar astăzi aceste măști sunt adesea folosite ca elemente decorative.








Comentarii

Postări populare